Glavni finalisti će dobiti poziv da se 3. juna u Frankfurtu, na GGF Sustainable Future Forumu, nadmeću u idejama. Finance in Motion je odgovoran za takmičenje clim@ u ime fonda. Evropska komisija i Savezno ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj Nemačke su mu sponzori.

Preko pola prijava došlo je iz ciljnih regiona, saopštio je Zeleni fond za razvoj – GGF nakon što je istekao rok za njegov konkurs za inovativne poslovne zamisli. Takmičenje clim@ usredsređeno je na borbu protiv klimatskih promena i na zaštitu životne sredine u četiri široke oblasti: energiji iz obnovljivih izvora, energetskoj efikasnosti, rešenjima za cirkularnu privredu i unapređivanju upravljanja resursima.

GGF finansira firme i domaćinstva na 19 tržišta u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi, na Bliskom istoku i u Severnoj Africi. Ovog puta je stiglo više od dve stotine prijava iz 60 zemalja.

Ideje zrele za tržište su u rasponu od uznapredovalih startapa do etabliranog biznisa. Finalisti će 2. juna doći da ih predstave u finalu u Frankfurtu.

Glavni finalisti će zatim dobiti poziv da se sledećeg dana nadmeću na GGF Sustainable Future Forumu u istom gradu. U publici će biti lideri zelene sfere, koji oblikuju budućnost klimatske akcije i održivih ulaganja, obećali su organizatori.

Takmičenje clim@ organizuje Finance in Motion u ime GGF Technical Assistance Facilityja. Pokrovitelji su mu Evropska komisija, u okviru inicijative EU4Energy, i nemačko Savezno ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj (BMZ).

Fondova finansijska struktura je slojevita. On operiše preko lokalnih partnerskih institucija. Takmičenje se promoviše s tagovima @ggf_climat i #GGFclimat.

GGF uparuje ponudu za finansiranje s prilagođenom tehničkom pomoći zarad izgradnje kapaciteta i guranja mera energetske efikasnosti, energije iz obnovljivih izvora i štednje resursa u glavne tokove, dodato je u saopštenju. Pored toga, on je istakao svoje upravljanje rizicima koje investicije izazivaju u životnoj sredini i društvu kao referencu za partnere.

Episome Biotechnologies, startap sa sedištem u Turskoj i finalista na prethodnom konkursu clim@, objavio je Balkan Green Energy Newsu da je zatim počeo da privlači više klijenata za svoja rešenja za preradu otpadnog papirnog mulja.